A Taste of Thailand

Oljearomaterapi är en mycket skonsam behandling som kan göras i ett badkar eller på den traditionella massagebädden där eteriska oljor blandas i massageoljan. I samband med att bada i badet, löses oljorna upp i det varma badvattnet som en kompressor genom inandning av ångor, som antingen frigörs genom värmevatten blandat med de så kallade doftlamporna eller från några droppar droppade på en trasa.
Vad används aromaterapi för

Aromaterapi används som en del av behandlingen av många olika fysiska och psykiska symtom. Terapin syftar inte till att bota vissa sjukdomar. Aromaterapi används främst för att stimulera och balansera klienten, öka klientens känsla av välbefinnande eller för att förhindra eller lindra symtom. Behandlingen används särskilt för symptom och för mild depression. Slutligen tros aromaterapi ha en antibakteriell effekt och främja sårläkning.

Historiskt ursprung

Människor har behandlat varandra med eteriska oljor i många tusentals år. I antika arabiska, kinesiska och indiska medicinska texter kan man se att eteriska oljor användes terapeutiskt. Det är också känt att de forntida egyptierna använde eteriska oljor för att balsamera sina dödsfall inte så mycket på grund av oljens dofter, utan mer för att oljorna tycks döda bakterier. Det är förmodligen korstågen som förde den terapeutiska användningen av eteriska oljor till Europa. Historiska uppgifter visar att eteriska oljor användes under pesten på 1300-talet och av örtmedicinska läkare på 1500- och 1600-talet. Aromaterapibehandlingen, som vi känner den idag, grundades på 1920-talet av den franska kemisten René Maurice Gattefossé, som av misstag upptäckte den läkande effekten av oljorna. När han brändes på sitt laboratorium satte han ofrivilligt armen i ett badkar med vad han ursprungligen trodde var kallt vatten, men senare upptäckte det var lavendelolja. Såret läkade förvånansvärt snabbt och Gattefossé fortsatte sin nya upptäckt genom att experimentera med andra eteriska oljor. Senare experimenterade den franska kirurgen Jean Valnet med oljorna i behandlingen av sårade soldater och psykiatriska patienter. 1964 publicerade han boken "Aromathérapie", som många ser som den grundläggande aromaterapiboken. På 1950-talet började den österrikiska biokemisten Marguérite Maury att använda eteriska oljor för massage och hon grundade aromaterapikliniker i England, Frankrike och Schweiz. Idag är aromaterapi som oberoende terapiform särskilt utbredd i England och Frankrike.

Biverkningar

Allergiska reaktioner kan uppstå om oljorna appliceras direkt på huden. Vissa oljor kan orsaka huvudvärk och illamående vid höga koncentrationer, medan andra t.ex. Bergamotte kan öka hudens känslighet för ljus. Graviditeter och personer med högt blodtryck rekommenderas att inte använda vissa typer av olja, t.ex. marjoram, selleri frön, änglask (rekommenderas inte för diabetiker) och myrra. Informera ALLTID om du ingår i någon av dessa kategorier.

Varning

Eteriska oljor ska inte användas internt eller i ögonen. Det är inte känt om det finns risk för interaktion, det vill säga om oljorna kan påverka effekten av vanliga läkemedel, så att effekten av läkemedlen avskaffas eller på annat sätt påverkas negativt.